Πέμπτη, Μαΐου 18, 2006

lotus elise (co - driver)

το λοιπόν.
έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αναθεωρήσεις ορισμένα πράγματα, να αρχίσεις να σκέφτεσαι αλλιώς, να φύγεις από αυτό το ρημάδι το σκαλοπάτι που βρίσκεται όλα αυτά τα χρονια,να γυρίσεις σελιδα,να αλλάξεις στην τελική πιστεύω ρε αδερφέ......
μια από αυτές τις μέρες ήταν και η σημερινή όπου το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ότι πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι και γενικώς να κοιτώ με άλλο μάτι τον όρο αυτοκίνητο.
τον όρο feeling σε ένα αυτοκίνητο τον είχα συλλαβει από τη στιγμή που άρχισα να την ψάχνω λίγο παραπάνω με το αυτοκίνητο και μου είχε μείνει σαν στερεότυπη ιδέα στο μυαλό μου ότι : άμα θέλεις να πάρεις το 100% του αυτοκινήτου πρέπει πρώτα από όλα το ίδιο το αμάξι να στο δίνει ανόθευτο - αφιλτράριστο. (και φυσικά πρωτεύων από όλα είναι να μπορείς και σαν οργανισμός να το απορροφήσεις)
Σήμερα είχαμε την τιμή/ευκαιρία/τύχη εγώ και άλλα 4 παιδιά από το φόρουμ (ελπίζω να γράψουν) να συνοδηγησουμε μια lotus elise 111S (ohlins ανάρτηση) του φίλου lotusnick κατά κόσμων Νίκο.
εν αρχή περιεργαστήκαμε το αυτοκίνητο από όλες τις γωνίες. θέση οδήγησης : απλά άψογη. η φράση ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ τα λέει όλα και με το παραπάνω. το τιμόνι στη σωστή απόσταση από τα χέρια , τα πεντάλ τοποθετημένα απελπιστικά κοντά το ένα με το άλλο (άμα δεν φοράς παπούτσια οδήγησης απλά ΔΕΝ μπορείς να οδηγήσεις , και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω) , ο λεβιες δίπλα σου σε σωστή απόσταση (παρεμπιπτόντως με πολύ καλή αίσθηση και θετικό κούμπωμα , αν και θα ήθελες λιιιιιιγο πιο κοντές διαδρομές). το τιμόνι απλά δεν το συζητάμε , απίστευτα μικρό (ξέρεις , σαν τα παιχνίδια στα παλιά καλά ηλεκτρονικά) και με σωστό - αντρικό βάρος.
άντε και μπήκαμε μέσα, κλείσαμε την πόρτα , δεθήκαμε με την ζώνη (υπήρχε και optional πολλών σημείων) , άναψε το φλας και αιντεεεεεεεεε.
πρώτο φανάρι και ο Νίκος μου λέει : πρόσεξε εκκίνηση. χωρίς να κάνει το τέλειο ξεκίνημα , απλά ξεκινώντας σβέλτα καταλαβαίνεις ένα και μοναδικό πράγμα , τις δυο μαγικές λέξεις κάθε αυτοκινήτου με @@@ : μηχανική πρόσφυση . ήταν απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο η δύναμη περνούσε στο δρόμο. για να σπινάρεις τους πίσω τροχούς έπρεπε να το επιδιώξεις. με άλλα λόγια εκμεταλλεύεσαι και το τελευταίο γραμμάριο ροπής που έχει να σου δώσει ο κινητήρας . ο τελευταίος ήταν απόλυτα γραμμικός , χωρίς ξεσπάσματα , χωρίς να είναι τίποτε το ιδιαίτερο από ακουστικής άποψης , συνδυάζεται ένα μάλλον μικρούτσικο κιβώτιο που του στερεί μερικές δώσεις σπιρτάδας. στο δρόμο τώρα , για να μην ξεχνιόμαστε , το αυτοκίνητο απλά υπάκουε. το τιμόνι έδειχνε να ήταν αμεσότατο και σαφέστατο. παντελείς έλλειψη κλίσεων από το αμάξωμα και άψογο turn in σε οποιαδήποτε στροφή. μπορεί να είναι από τα χειρότερα αυτοκίνητα από άποψη άνεσης ανάρτησης αλλά στην τελική who cares???
ένα άλλο πράγμα που μου έκανε τρομακτική εντύπωση και φυσικά δεν το περίμενα (μετά από ώρες διαβάσματος σε ποικίλα περιοδικά) είναι η ομαλότητα - προοδευτικότητα των αντιδράσεων του αμαξώματος. πιέζεις λίγο παραπάνω το αμάξι σε μια στροφή? , το προδιαθέτεις να μπει με ελαφρά υπερστροφη ?? κανένα πρόβλημα , του λες καντο , και εκείνο το κάνει. η ουρά αναλαμβάνει δράση με τέτοιο τρόπο που λες από μέσα σου : το κατέχω. ΣΟΥ ΜΙΛΑΕΙ. ΤΟΥ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ. υπάρχει μια απίστευτη επικοινωνία , σε σημείο που η Τ3 να θεωρείται αργή (υπερβολή?? ίσως.... μέχρι να μπεις μέσα).
για τα φρένα , τι να πει κανείς????? τα κιλά κάνουν τη διαφορά...... όποιος κατάλαβε , κατάλαβε , δεν περιγράφω άλλο. (ας μην ήταν αυτή η κωλοασφαλτος της ελληνικής πραγματικότητας και η πανσετα θα έσκαγε μύτη για ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων).
τι να πω άλλα ρε παιδιά??? το μονό που μένει είναι να την οδηγήσω (λέμε τώρα) , για να δώσω και άλλες λεπτομέρειες.
ξέρετε μέχρι χθες έλεγα : θα πουλήσω ότι έχω και δεν έχω και θα αγοράσω ένα ΕΒΟ.......... από σήμερα και μετά??? μάλλον για οικογενειακό θα πάει ο Ιάπωνας......
προσωπικό αυτοκίνητο (αυτό που λέμε δικό σου) δρέπει να είναι αυτό που σου δίνει την μέγιστη χαρά - ικανοποίηση. σε μένα είναι η αίσθηση σε οτιδήποτε και αν κάνω. οπότε μέχρι να μας έρθει κάτι άλλο στο δρόμο μας (ένα κατερχαμ για παράδειγμα) τα όνειρα μας θα βρίσκονται στην γηραιά αλβιωνα........
και εις άλλα με υγεία........

Free Hit Counters
Site Counter